Tom Baele

Directeur iSense it

Tom Baele

Directeur iSense it

Biografie

Tijdens zijn studie Psychologie specialiseerde Tom Baele zich in ergonomie van software. In de nasleep van 9/11 volgde een stevige ‘cost cutting’, waardoor daar in de IT-ontwikkeling minder nadruk op lag. Baele kwam in HR terecht, waar hij als directeur meewerkte aan de uitbouw van het tijdschrift HRSquare. Hij organiseerde honderden congressen en studiedagen; waaronder velen over veiligheid. Aansluitend reorganiseerde hij voor VDAB een opleidingscentrum in Gent. De focus lag daarbij op veiligheid. Het viel hem op dat de menselijke factor in veiligheid altijd een lastig onderwerp is. Mensen vergeten de procedure op het moment dat het fout gaat. Vooral als een procedure op basis van risico-analyse wordt aangepast. Mensen zijn gewoontedieren. Binnen productieprocessen hebben ze immers allerlei data ter beschikking. Ze meten diverse parameters eenvoudigweg omdat het moet.

Maar… er is veel meer mogelijk. Naast zijn consultancybedrijf Brainovation, startte Baele dan ook 4 jaar geleden het bedrijf iSense it, waar hij samen met Stefan Kastory de drijvende kracht achter is. Na een intensieve periode van 1,5 jaar onderzoek op de werkvloer in ziekenhuizen en productieomgevingen kwamen ze met een geheel nieuw monitoringconcept. Totaalintegratie van metingen en beslissingsondersteunde software.

Niet meten omdat het moet, maar omdat het efficiëntieverhogend werkt en bovendien de voedsel- en/of patiëntveiligheid verhoogd! Nu geëvolueerd wordt naar industrie 4.0 keert het tij. Ergonomie staat weer hoog op de prioriteitenlijst en Tom Baele kan terugkeren naar zijn jeugdliefde: het verbeteren van processen.

Baele zetelt in verschillende (vooral innovatiegerichte) raden van VOKA (Vlaamse kamer van koophandel) en was de afgelopen jaren zeer actief binnen zorginnovatiecluster.

 

Sessies van Tom Baele